Kuinka luoda runo?

create-a-poemOn hienoa, että joiltakin ihmisiltä runojen kirjoittaminen sujuu kuin vettä valaen. Se käy niin luonnostaan, että jostain kumpuava inspiraatio pistää sormet näpyttelemään tai kynän sauhuamaan, eikä loppua näy ennen kuin täydellisen tasapainoinen ja puhutteleva runo on saatu päätökseen. Joidenkin taas tekisi kovastikin mieli kirjoittaa runoja, mutta se ei käy lainkaan käden käänteessä. Jokaisen tapa luoda tekstiä on erilainen, eikä jollain henkilöllä toimiva tapa välttämättä käy ollenkaan toiselle henkilölle. Tärkeintä onkin löytää juuri itselleen sopiva lähestymistapa runojen kirjoittamiseen. On kuitenkin muutamia asioita, joiden mielessä pitäminen auttaa taatusti kaikkia runoudesta kiinnostuneita.

Ensinnäkään ei suotta kannata pelätä tyhjää paperia, vaikka se paistaisikin silmiin hohtavanvalkoisena ilman minkäänlaista aloituksentynkääkään. Tyhjää paperia kannattaakin yrittää tarkastella ennemminkin tyhjänä kanvaasina, joka tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia. Kun kirjoittamisen makuun pääsee, on monelle aloittelevalle runoilijalle tyypillistä kyseenalaistaa työnsä tasokkuus. Päässämme saattaa nalkuttaa armoton kriitikko, joka vertailee juuri luotua omatekoista runoa suurten runoilijoiden klassikkorunoihin. Pelko on kuitenkin syytä heittää romukoppaan, sillä juuri omaperäisyydessä ja tulkinnallisuudessa piilee runouden kauneus ja herkkyys. Runoihin me kaikki voimme upottaa ajatuksemme ja henkilökohtaiset tunteemme. Mikäli pää lyö tyhjää, kannattaa vain kuunnella itseään ja löytää sisältään ne asiat, jotka elämässä inspiroivat sillä hetkellä. Kaiva sisimmästäsi suurimpia ja ravistelevimpia tunteita herättävät ajatuksesi ja pyri pukemaan ne jollain tavalla sanoiksi. Hyvä nyrkkisääntö on myös se, ettei runoja yleensä kannata kirjoittaa jollekin toiselle henkilölle tai ihmisjoukolle, vaan ennemminkin itselleen tai mahdollisesti jollekin omassa elämässä todella merkitykselle henkilölle, joka herättää suuria tunteita.

Kun runoja kirjoittaa useamman, alkaa homma tuntua vähitellen helpommalta, eikä uusien runojen syntyminen vaadi enää lainkaan yhtä paljon ponnisteluja. Harjoittelu tekeekin mestarin myös runoudessa. Myös ahkera lukeminen auttaa asiaa, sillä mitä enemmän on tekemisissä runouden ja kirjallisuuden kanssa, sitä enemmän ihmisen mieli avautuu kaikille niille upeille mahdollisuuksille, mitä runous parhaimmillaan voi tarjota. Ei nimittäin tuskin ole sattumaa, että runous on ollut tärkeä osa kirjallisuuden historiaa tiettävästi jo vuosituhansien ajan ja runoutta on tavattu kulttuurista toiseen.